Nyheder og events - svin

Professor De Wu overrækker beviset på udnævnelsen til adjungeret professor til Peter Kappel Theil ved en ceremoni på Sichuan Agricultural University i oktober 2018. Foto: Lianqiang Che
Det officielle certifikat dokumenterer udnævnelsen af Peter Kappel Theil til adjungeret professor ved Sichuan Agricultural University. Foto: Peter Kappel Theil

14.12.2018 | Anis

Hæder til dansk husdyrforskning: AU-forsker udnævnt til adjungeret professor i Kina

I efteråret 2018 rejste seniorforsker Peter Kappel Theil, Institut for Husdyrvidenskab, Aarhus Universitet, til Kina og vendte tilbage til Danmark med en ny titel i bagagen: ikke som kejser af Kina, men som adjungeret professor ved Sichuan Agricultural University. Den flotte udnævnelse løber i fire år fra den 1. oktober 2018.

Tangekstrakter har vist potentiale i forhold til at have sundhedsfremmende egenskaber, hvilket er baggrunden for at afprøve det i foderet til smågrise. Foto: Flemming Nielsen, AU-Foto.

04.12.2018 | Anis

Kan tang forebygge fravænningsdiarré hos smågrise?

Ved Institut for Husdyrvidenskab, Aarhus Universitet, arbejdere forskere på at teste, om foder tilsat tang kan være med til at forebygge fravænningsdiarré og forbedre mave-tarmsundheden hos smågrise. Fodringsforsøget er en del af projektet ”Tang.nu”, som undersøger perspektiverne i at høste dansk tang og bruge det i fødevarer og foder.

04.12.2018 | Svin

Det kræver sin mand at være fodermester for forskningssvin

Forskningsgrisene i Foulum kan lide af skizofreni, sukkersyge og Alzheimers. Og de skal have speciallavet foder vejet af på grammet. Det tackler makkerparret Ole Møller Andersen og Rasmus Isaksen, som har ansvaret for foderfabrikken i Foulum, med præcision og alvor – og en hel del sort humor.

Men meget tyder på, at forskellige former for berigelse kan øge slagtesvinenes brug af løbegårde, og at det har flere gode afledte effekter. Arkivfoto: PigSYS

03.12.2018 | DCA

Sådan kan løbegården gøres mere attraktiv

Løbegårde, der ikke er berigede, er ikke et attraktivt udeareal for fravænnings- og slagtesvin, og de lever dermed ikke op til intentionen. Dog tyder meget på, at eksempelvis overdækning og tildeling af rodemateriale og grovfoder kan have en positiv effekt og øge svinenes brug af løbegården.

Der er generel enighed om, at der er en række fordele forbundet med et kombinere produktion af grise og træbiomasse. Foto: Marianne Hestbjerg

18.11.2018 | Agro

Åbenlyse fordele, men også barrierer, når træer og grise gror side om side

Grise og træer er et godt match, og træer i svinefolden kan styrke dyrevelfærd og kvælstofbalance, men endnu er erfaringerne med træer og grise på samme område i den danske frilandssvineproduktion begrænsede.

13.11.2018 | Anis

Betydningen af faringsforløbet og hytteklimaet for pattegriseoverlevelsen når søer farer udendørs

Sarah-Lina Aagaard Schild holder ph.d.-forsvar på AU Foulum 20. november 2018. Forsvaret foregår i auditoriet kl. 9.00 og alle er velkommen ved forsvaret.

En af hensigter med projektet har været at udvikle en grisemodel med metaboliske anormaliteter svarende til det, man ser hos mennesker. Foto: Jesper Rais, AU Foto

08.10.2018 | Anis

Grise kan gøre os klogere på livsstilssygdomme

I et stort projekt finansieret af Innovationsfonden har forskere og erhverv i samarbejde udviklet en fedme-grisemodel, der kan bruges til at undersøge, om protein- og fiberrig kost kan bidrage til at forbedre tilstanden for mennesker med metabolisk syndrom.

Ved IASPs verdenskongres mødtes svineforskere, som fokuserer på såvel grisen som produktionsdyr og grisen som dyremodel. Her Mette S. Herskin fra Aarhus Universitet, Dale Sandercock og Anna Sinclair fra Scotland's Rural College og Cathy Owles fra University of Nottingham.
Mette S. Herskin fra Institut for Husdyrvidenskab, Aarhus Universitet på podiet ved verdenskongressen i Boston.
Én af IASPs mange Special Interest Groups (SIGs) fokuserer på smerte hos dyr, og søger at integrere etologisk, veterinær og biomedicinsk dyreeksperimentel forskning.

02.10.2018 | Anis

AU-forsker præsenterede grisen som mulig smertemodel på verdenskongres i Boston

Smerter hos grise som model for mennesker var for første gang på programmet, da det internationale selskab for studier af smerter (IASP) holdt verdenskongres i Boston i september. Her var seniorforsker Mette S. Herskin fra AU-Foulum blandt oplægsholderne i en workshop og et satellitsymposium om brugen af dyremodeller til studier af smerter.

01.10.2018 | Anis

Soens fodring omkring faring er en mulig vej til at forbedre overlevelsen af pattegrise. Takele Feyera holder ph.d.-forsvar 10. oktober 2018 på AU Foulum.

Alle er velkomne til at komme og overvære forsvaret i auditoriet på AU Foulum, kl. 12.30.

28.09.2018 | Anis

Høje temperaturer i farehytten øger risiko for dødfødte grise

Høje temperaturer i farehytter på friland øger risikoen for flere dødfødte grise. Derimod har lave temperaturer ingen negativ effekt på dødeligheden, så længe management er i orden.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Næste

Koordinator for svin

Lektor Jan Værum Nørgaard

Institut for Husdyrvidenskab, Sektion for husdyrernæring og fysiologi

ARRANGEMENTER

Ingen nyheder i denne liste

Nyhedsbrevet orienterer om nyt fra husdyrforskningen og udsendes ca. hver anden måned. Se eksempel på nyhedsbrev.