Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Nyheder

Det er vigtigt at fodre minktæver efter ædelyst i den periode hvor minkhvalpe er mest afhængige af tævens mælk. Arkivfoto.

20.11.2015 | Anis

Diegivende tæver skal fodres efter ædelyst

Minktæver må ikke mangle foder i begyndelsen af diegivningen, men en ny undersøgelse fra Aarhus Universitet viser, at konsekvenser er forskellige for unge og gamle tæver.

Det er vigtigt at fodre minktæver efter ædelyst i den periode hvor minkhvalpe er mest afhængige af tævens mælk. Arkivfoto. 
Kuldstørrelsen på 4-10 hvalpe havde ingen effekt på mængden af kirtelvæv hos minktæverne i den undersøgte periode. Arkivfoto.

11.11.2015 | Anis

Hvordan fodrer vi bedst diegivende minktæver?

Minktæver må ikke mangle foder i starten af diegivningen, men det har tilsyneladende lidt forskellige konsekvenser for unge og gamle tæver hvis de gør. Uanset fodring er diegivningen afsluttet 8 uger efter fødsel. Det viser forskning ved Aarhus Universitet, hvor det er undersøgt, hvilken betydning fodringsstrategi samt kuldstørrelse har for…

Malkekøer søger afskærmning fra flokken for at kælve alene. Arkivfoto.

06.11.2015 | Anis

Malkekøer søger isolation, når de skal kælve

Når køer i stalde skal kælve, søger de afskærmning fra flokken, hvis de får muligheden. Det viser forsøg udført ved Danmarks Kvægforskningscenter, Aarhus Universitet.

Et infrarødt kamera kan måle, om soen har feber, uden at forstyrre soen. Det kan være med til at opdage sygdom hos soen i god tid og derved rede flere pattegrise. Foto: Jesper Rais

06.11.2015 | Anis

Soens temperatur kan måles på afstand – til gavn for pattegrises overlevelse

Tidlig opdagelse af feber hos søer kan redde pattegriseliv og reducere forbruget af antibiotika. Forskning fra Aarhus Universitet har forfinet en metode, der ved hjælp af et infrarødt kamera gør det muligt at stå på afstand og tage temperaturen på en so uden at røre hende.

03.11.2015 | Anis

Ny Kvægforskning, november 2015 er på gaden

Du kan nu hente sidste nye udgave af Ny Kvægforskning med seneste nyt fra kvægforskningens verden.

03.11.2015 | Anis

Nekrolog: Institut for Husdyrvidenskab har mistet en dygtig og dedikeret medarbejder

Den 19. oktober 2015 sov seniorforsker Helle Risdahl Juul-Madsen stille ind på Randers Sygehus efter 11 måneders kamp mod kræft. Helle arbejdede fra 1996 og frem til nu i Foulum, hvor hun primært var beskæftiget med genetisk sygdomsresistens hos høns. Vi bringer her en nekrolog over Helle forfattet af kolleger og venner fra Aarhus Universitet i…

Forsøgsopstillingen i stalden med prototype-lampen siddende på væggen bag køerne. Foto: Jette Jakobsen

03.11.2015 | Anis

UVB-lys i stalden øger mælkens indhold af D-vitamin

Kunstigt sollys i form af UVB-stråler i kostalden øger indholdet af D-vitamin i både mælk og blod hos malkekøer. Det viser en undersøgelse udført af ScanResearch, Århus Universitet og Danmarks Tekniske Universitet.

Den blandede græsensilage (test-ensilage) læsses af umiddelbart inden den pakkes i wrapballer. Foto: Betina A. Røjen.

03.11.2015 | Anis

Kløvergræsblandingens betydning for foderoptagelse og mælkeydelse

Fire kløvergræsensilager af forskellige kløvergræsblandinger klarede sig lige godt i en test i forhold til foderoptagelse, mælkeydelse og -sammensætning. Valg af blanding handler i høj grad om at lave den rigtige mængde med den rigtige fordøjelighed.

03.11.2015 | Anis

Bæredygtighed i dansk mælkeproduktion - hvorfor og hvordan?

GES og Aarhus Universitet har afprøvet og udviklet på to værktøjer, til analyse af bæredygtighed i den danske mælkeproduktion. Arbejdet er udført i to projekter, ”Autograssmilk” (AGM) og ”Kompetenceudvikling til økologisk bæredygtighed” og har indtil videre resulteret i en række målinger af bæredygtighed på danske bedrifter. Dette er et stort…