Aarhus Universitets segl

Starch based nutraceuticals - Can starch improve colonic health?

Stivelsesbaserede kostsupplementer – kan stivelse forbedre tyktarmssundhed ?

Idéen i dette projekt er at tyktarmssygdomme hos mennesker såsom kræft og betændelsestilstande kan forebygges ved indtag af nye stivelses-baserede fødevareingredienser eller kost supplementer, som væsentligt forøger leveringen af smørsyre til tyktarmen. Smørsyre er en såkaldt kortkædet fedtsyre, som produceres når bakterier omsætter kostfibre i tyktarmen, og den har central betydning for opretholdelse af tyktarmssundhed.

Vores typiske danske kost har et højt indhold af rødt kød, fedt og hurtigt omsættelige kulhydrater og et lavt indhold af kostfibre; sidstnævnte begrænser produktionen af smørsyre i tyktarmen.

Et højt indtag af kostfibre er ikke altid nemt at praktisere bl.a. på grund af kostfibres ofte mindre positive effekt på den sensoriske kvalitet af fødevarer. Derfor er der brug for andre løsninger, som mere målrettet kan være med til at øge leveringen af smørsyre til tyktarmen, f.eks. gennem indtag af nye stivelses-baserede fødevareingredienser/kost-supplementer.

Dette projekt vil være det første til at kombinere enzymatisk modificering af forskellige stivelser efterfulgt af kobling af smørsyre direkte på stivelsen, således at der produceres kost-supplementer, som meget mere effektivt end hidtil muligt leverer smørsyre direkte til tyktarmen og forbedrer tyktarmssundheden rotter som modeller for mennesker.


IN ENGLISH: The idea is that human colonic diseases (cancer, inflammatory conditions) can be prevented by intake of new starch based food ingredients/nutraceuticals that boost large intestinal butyrate delivery.

Butyrate is a short-chain fatty acid produced by microbial fermentation of dietary fibre (DF) in the large intestine with major positive implications for colonic health.

Our typical diet is high in red meat, fat and rapidly digestible carbohydrates and low in DF; the latter limits the production of butyrate in the colon. A more targeted approach to increase large intestinal butyrate supply is needed; i.e. through intake of new starch based food ingredients/nutraceuticals.

This project will be the first to combine enzymatic modification of starches and butyrylation to produce nutraceuticals that much more effieciently than hithertoo described deliver butyrate to the large intestine and improve colonic health in rats as models for humans.