Projekter i Immunologi og mikrobiologi

Sortér efter: Startdato | Slutdato | Titel

  1. Brug af cellekultur-teknikker til at minimere behovet for forsøgsdyr i udvikling og fremstilling af vacciner til opdrætsfisk

    Niels Lorenzen, Helle Kristiansen & Helle Frank Skall

    Både for mennesker og husdyr er det bedre at forebygge smitsomme sygdomme end at skulle behandle, efter at der er opstået sygdom. Dette gælder også i fiskeopdræt, hvor øget brug af vacciner gennem de sidste 30 år, har ført til en markant nedgang i brugen af antibiotika. Udvikling af vacciner til fisk og kvalitetstjek af fremstillede vaccine er i stor udstrækning baseret på vaccinations- og smitteforsøg med forsøgsdyr.
    Dette projekt sigter mod at udvikle protokoller og metoder til brug af cellekulturer i de indledende undersøgelser af, hvordan vaccinekomponenter optages i og påvirker levende celler, herunder også toksisk effekt. Såvel analyse af genregulering som mikroskopiske undersøgelser vil indgå i arbejdet, som vil blive tilknyttet andre igangværende forskningsprojekter, hvor vaccinationsforsøg med fisk indgår. Projektet vil derfor i sig selv ikke gøre brug af yderligere forsøgsdyr.
    Resultatet forventes at kunne medvirke til delvist at erstatte brug af forsøgsdyr med cellekulturer i indledende trin i udvikling og fremstilling af vacciner til fisk. Dette vil bidrage til en reduktion (reduction) i behovet for forsøgsdyr i vaccineforskning og –industri, og også forfine (refinement) dyreforsøgene ved at nedbringe belastningsgraden i og med at komponenter med toksiske bivirkninger kan sorteres fra inden afprøvning i dyr.

    29/06-201615/01-2019

  2. EryPoP- a Research Project on Erysipelas in Laying Hens

    Eva Wattrang, Anna Aspan, Tina Sørensen Dalgaard, Elisabeth Bagge, Helena Eriksson, Robert Söderlund, Désirée Jansson, Mario Chiari & Mohammad Naghizadeh

    Erysipelas–an emerging disease in animal friendly production systems for poultry and pigs
    Project summary
    Following the change in housing systems for laying hens in Europe, erysipelas (caused by infection with the bacterium Erysipelothrix rhusiopathiae) has become an emerging disease in several countries with outbreaks of high mortality in layer flocks in indoor aviaries and free-range/organic production. Erysipelas is a well-known acute disease in pigs and a suspected cause of arthritis and considerable economic losses in organic pigs. Erysipelas is difficult to prevent in the growing sector of animal friendly production systems for pigs and poultry. Moreover, E. rhusiopathiae-infections constitute an occupational hazard for humans (zoonosis).

    Although a well-known disease, vital basic knowledge particularly on the infection in chickens, is lacking. Hence, in this project (EryPoP) the epidemiology, infection dynamics and immunity development in poultry and pigs will be addressed in the field and by experimental infections through a multi-disciplinary and transnational approach and cooperation.
    The project has five main subtasks:
    to define transmission routes of E. rhusiopathiae by use of molecular epidemiology;
    to identify risk factors for outbreaks;
    to define the role of wild boars as potential reservoirs and sources of infection;
    to establish an assay to detect antibodies to E. rhusiopathiae in chickens; and
    to study the pathogenesis and immune responses to E. rhusiopathiae infections in chickens.
    Samples and metadata for analysis will be collected from poultry, domestic pigs and wild boars in Sweden and Italy. Erysipelothrix rhusiopathiae isolates will be analysed by Next-Generation-Sequencing technologies and bioinformatics. Using available sequences and those provided within the project and proteomics, E. rhusiopathiae antigens will be identified and used for a novel ELISA test to detect chicken E. rhusiopathiae antibodies. This assay will be a valuable tool within the project as well as a future diagnostic tool in the field.
    A model for experimental infections in chickens will be established and used in studies of chicken immune responses to E. rhusiopathiae in naïve and vaccinated birds. These studies will provide information that will be vital in development of diagnostic methods and improvement of future prophylactic measures such as vaccines. Taken together, EryPoP will provide novel information that will enable scientifically based guidelines on prophylactic measures to prevent future erysipelas outbreaks and secure animal welfare in the growing animal friendly poultry and pig production.
    EryPoP started on March 1, 2016 and will run for three years. The project is funded by the Animal Health and Welfare ERA-Net (ANIHWA).
    Work in EryPoP is carried out in five different work packages.

    01/03-201615/01-2019

  3. VetBioNet

    Tina Sørensen Dalgaard

    Det store EU-projekt: VetBioNet, som netop er søsat i foråret 2017 har til formål, at etablere et omfattende netværk af førende forskningsfaciliteter, forskningsinstitutioner, organisationer og industrielle partnere, der er dedikerede til at fremme forskningen og den teknologiske udvikling inden for alvorlige smitsomme husdyrsygdomme. Projektet bliver koordineret af INRA (French National Institute for Agricultural Research) og omfatter 30 partnere fra 14 forskellige lande, heriblandt ni EU medlemslande) fra både den akademiske og den private sektor.

    01/03-201730/04-2021

  4. Glyphosate treatment of crops: a sustainable strategy?

    Sundas Rani

    Objective
    To investigate if glyphosate residues in genetically modified (GM) feed crops like Roundup ready soybeans and desiccated grain cause livestock health problems and so the use of glyphosate is a sustainable strategy for weed control.
    Experimental approach
    To achive our objective we will use pigs and hens as an experimental organism. Will analyze their health ststus and growth using NGS technology mainly Illumina Miseq NGS platform. Then short chain fatty acid analysis using gas chromatography (FID- based). Also some specific quantitative PCR (qPCR) analysis. For bioinformatics we will mostly rely on Qiime and R software.

    01/09-201701/09-2020

  5. Glyphosate treatment of crops: a sustainable strategy?

    Martin Tang Sørensen, Søren Krogh Jensen, Ole Hojberg, Hanne Damgaard Poulsen, Sanna Steenfeldt, Leslie Foldager & Uffe Krogh

    Målet med projektet er at undersøge, hvad det betyder, når husdyrene udsættes for glyphosat-rester via foderet. I projektet undersøges virkningen af glyphosat på mavetarmkanalens mikroorganismer og på mineralstatus hos svin og fjerkræ samt eventuelle afledte effekter på dyrenes sundhed og produktivitet. De nye forsøg vil foregå både ved Aarhus Universitets forsøgsfaciliteter i Foulum samt i en række husdyrbesætninger i praksis. Studierne vil blive udført med nyligt fravænnede grise samt æglæggende høner.
    Projektet er støttet af Veluxfonden.

    01/01-201730/06-2020

  6. Feed-a-Gene: Adapting the feed, the animal and the feeding techniques to improve the efficiency and sustainability of monogastric livestock production systems

    Knud Erik Bach Knudsen & Samantha Joan Noel

    Feed-a-Gene aims to better adapt different components of monogastric livestock production systems (i.e., pigs, poultry and
    rabbits) to improve the overall efficiency and to reduce the environmental impact. This involves the development of new and
    alternative feed resources and feed technologies, the identification and selection of robust animals that are better adapted to
    fluctuating conditions, and the development of feeding techniques that allow optimizing the potential of the feed and the
    animal.
    To reach this overall objective, the project will:
    - Develop new and alternative feeds and feed technologies to make better use of local feed resources, green biomass and
    by-products of the food and biofuel industry.
    - Develop methods for the real-time characterization of the nutritional value of feeds to better use and adapt diets to animal
    requirements.
    - Develop new traits of feed efficiency and robustness allowing identification of individual variability to select animals that are
    more adapted to changes in feed and environmental conditions.
    - Develop biological models of livestock functioning to better understand and predict nutrient and energy utilization of
    animals along their productive trajectory.
    - Develop new management systems for precision feeding and precision farming combining data and knowledge from the
    feed, the animal, and the environment using innovative monitoring systems, feeders, and decision support tools.
    - Evaluate the overall sustainability of new management systems developed by the project.
    - Demonstrate the innovative technologies developed by the project in collaboration with partners from the feed industry,
    breeding companies, equipment manufacturers, and farmers’ organisations to promote the practical implementation of
    project results.
    - Disseminate new technologies that will increase animal production efficiency, whilst maintaining product quality and animal
    welfare and enhance EU food security to relevant stakeholders.
    Department of Animal Science, Aarhus University is primarily involved in WP1 and WP2.
    Funding: Horizon 2020

    01/01-201531/12-2019

  7. Nedsat metan fra malkekøer fodret med økologisk dyrket oregano

    Peter Lund, Kai Grevsen, Dana Olijhoek, Anne Louise Frydendahl Hellwing, Martin Riis Weisbjerg & Ole Hojberg

    Målet er at reducere udslip af metan fra malkekøer med op til 25 %.
    Metan er en drivhusgas, der virker 25 gange stærkere end kuldioxid.
    Metan fra kvæg udgør en betydelig del (40 %) af dansk landbrugs
    produktion af drivhusgasser. For økologisk produktion er der kun få
    tilgængelige midler til metanreduktion. Indledende pilotforsøg i udlandet
    og i Danmark har indikeret, at tilsætning af oregano med højt indhold af
    carvacrol (terpen i æteriske olier, stærkt antimikrobiel) i foderet
    nedbringer produktion af metan i koens vom. Bioaktive stoffer i oregano
    påvirker formentlig sammensætningen af mikroorganismer i koens
    fordøjelsessystem, og reducerer antallet af metanproducerende
    organismer. Det ser samtidig ud til at oregano i koens foder påvirker
    fedtsyresammensætning i mælken positivt. I projektet udføres
    fodringsforsøg med oregano i specielle metan-kamre for at kvantificere
    effekten af varierende mængder på metanudledning, mælkeydelse og -
    kvalitet.Til de betydelige mængder af oreganomateriale, der bliver tale
    om, skal der i projektet udvikles optimeret dyrkning og forarbejdning af
    økologisk oregano. Højtydende underarter af Origanum vulgare med
    højt indhold af aktive stoffer og stabilt udbytte anvendes. Desuden
    forædles nye højtydende sorter specielt til metanreduktion.
    Vi vil vise at det virker, komme med eksakte tal på effekter, og angive
    hvordan det kan dyrkes økologisk og anvendes i praksis, og med
    hvilken gevinst for klima, landbrug og samfund.

    01/01-201631/12-2019

  8. SYN-CARB Syntetiske kulhydrater med bred målretning af aviær C-type lektin af receptorer som et ny redskab for bæredygtig styring af patogener med zoonotisk potentiale

    Tina Sørensen Dalgaard, Frederik Larsen & Rikke Brødsgaard Kjærup

    Infektionssygdomme udgør en alvorlig trussel mod dyrevelfærden og medfører store økonomiske tab i fjerkræproduktion på verdensplan. Særlig opmærksomhed er i tiden rettet mod brugen af antibiotika og problemerne omkring resistensudvikling.

    01/01-201731/12-2019

  9. Levering af ingredienser designet til at påvirke de mæthedsregulerende mekanismer i mave-tarmsystemet

    Mette Skou Hedemann, Stig Purup & Yuan Yue

    Overvægt og fedme er et stigende problem, som påvirker store dele af verdens befolkning. Trods mange initiativer, som uddannelse, anbefalinger om fysisk aktivitet og udvikling af fødevarer med lavt kalorieindhold, er det ikke lykkedes at imødegå denne trend. Vi ser derfor et akut behov for at udvikle nye strategier, som udnytter viden indenfor materiale- og fødevarevidenskab samt molekylær biologi med samtidig fokus på forbrugerens glæde ved fødevarer. Det overordnede projektmål er at identificere og udvikle systemer til kontrolleret levering af aktive ingredienser designet til at påvirke de mæthedsregulerende mekanismer i mave-tarm systemet og anvende disse i dagligdags fødevarer. Dette projekt, som støtter de nationale og internationale strategier mod forebyggelse af fedme, er et samarbejde mellem DuPont, den Interdisciplinary Nanoscience Center og Institut for Husdyrvidenskab ved Aarhus Universitet. Vellykket samspil af de tre vigtigste forskningsmæssige udfordringer: 1) identifikation af mæthedsforøgende ingredienser, 2) udvikling af indkapslingsstrategier til beskyttelse og levering kombineret med 3) fødevareformuleringer, vil give viden og teknologi med betydelig kommerciel og social betydning. Resultaterne af dette projekt vil ikke alene bidrage til tilgængeligheden af sundere fødevarer, men vil også styrke Danmarks position som en af verdens førende indenfor fødevarevidenskab og produktion, og dermed have en positiv virkning på landets vækst og beskæftigelse.

    01/01-201601/06-2019

  10. Erysipelas - en ny sygdom i dyrevenlige produktionssystemer til fjerkræ og svin - EryPoP

    Tina Sørensen Dalgaard

    Erysipelas is a severe infectious disease caused by the bacterium Erysipelothrix rhusiopathiae (ER).
    Following the change in housing for laying hens in Europe, erysipelas has become an emerging disease in
    several countries with outbreaks of high mortality in layer flocks in indoor aviaries and free-range/organic
    production. Erysipelas is a well-known acute disease in pigs and a suspected cause of arthritis and
    considerable economic losses in organic pigs. Erysipelas is difficult to prevent in the growing sector of
    animal friendly production systems for pigs and poultry.
    The overall aim of the proposed project (EryPoP) is to generate important knowledge on infections with
    Erysipelothrix rhusiopathiae (ER) in animal friendly poultry and pig production. This knowledge is crucial
    to secure animal welfare in these growing sectors, by developing effective management routines to
    prevent future disease outbreaks.

    01/01-201631/12-2018

  11. METAPIG - optimering af svinets tarmbakterier for at øge fodereffektivitet og tarmsundhed

    Nuria Canibe

    Ny forskning har vist, at tarmens bakterier spiller en afgørende rolle i forhold til udnyttelse af fødens energi og for udviklingen af et effektivt immunforsvar og dermed beskyttelse mod sygdomme.
    I dette projekt vil vi udnytte den store viden, der eksisterer i Danmark omkring svineprodukt, udvikling af foder samt grisens genetik og tarmbakterier til at afdække, hvorledes det vil være muligt at ændre sammensætningen af tarmens bakterier - for netop at styrke immunsystemet og udnyttelsen af foderet.

    01/01-201531/12-2018

  12. NEOMUNE - Tidlig mælk og microbiota til forbedring af senere immunitet

    Charlotte Lauridsen & Ann-Sofie Riis Poulsen

    NEOMUNE skaber et internationalt forskningsnetværk, som kobler studier på raske og syge spædbørn
    med modelstudier i grise og mus.
    Vi viser, hvordan infektionsmodtageligheden, tarmen og tarmens bakterier samt hjernens funktion
    påvirkes af fødselstype, antibiotika og forskellig type mælk. Unikke forsøg på børn og dyr i Danmark, Sverige, Holland, USA og Kina vil sammen med en omfattende dansk forskningsekspertise sikre
    projektets relevans, forskningshøjde og effekt. Der er i NEOMUNE tæt interaktion mellem basal videnskab, børneafdelinger på hospitaler og fødevarevirksomheder med henblik på at sikre, at NEOMUNE kan få stor betydning for sygdomsmodtageligheden hos både syge og raske spædbørn.

    01/03-201331/12-2018

  13. Adsorberende stoffer til reduktion af hangriselugt 2014-2017

    Nuria Canibe & Bent Borg Jensen

    Ornelugt forekommer I en mindre del af hangrisene og en del af forbrugerne finder lugten ubehagelig, især ved opvarmning af kødet. For at undgå ornelugt bliver smågrise i dag kastreret inden for to til syv levedøgn. Ud fra et dyrevelfærdmæssigt synspunkt er det problematisk, så derfor fokuserer projektet på at finde alternativer til reduktion af ornelugt.
    De vigtigste komponenter i forbindelse med udviklingen af ornelugt er de naturlige stoffer skatol og androstenon og projektet vil kortlægge omsætningen af androstenon via tilsætning af forskellige absorbenter.

    01/01-201431/12-2017

  14. Inaktivering af Aleutian Mink Disease Virus

    Rikke Brødsgaard Kjærup & Tina Sørensen Dalgaard

    Mink plasmacytose skyldes parvovirus aluetian mink disease virus (AMDV).
    De inficerede mink udskiller AMDV i urin og fæces. For at mindske smitte ved plasmacytoseudbrud på en minkfarm kan gyllen blandt andet hygiejniseres ved at hæve pH’en inden udbringning af gyllen. Det vides dog ikke med sikkerhed, om denne og andre metoder inaktiverer AMDV fuldstændig.
    Formålet med projektet er derfor at belyse effektiviteten af inaktivering af AMDV, både ved temperatur- og pH-øgning under kontrollerede in vitro forhold i laboratoriet.

    01/01-201631/12-2017

  15. Karakterisering af medfødte immunreceptorer hos kyllinger med henblik på bedre sygdomskontrol overfor virusinfektioner

    Tina Sørensen Dalgaard & Frederik Larsen

    Kommercielt opdrættede kyllinger er sårbare overfor en række virus sygdomme der uden forbyggelse giver direkte økonomiske tab for producenterne. Ydermere skaber det øget risiko for infection med sekundære bakterielle patogener, der kræver antibiotika behandling.
    Det overordnede formal med projektet er at tilveje bringe viden om dyrene genetiske variations indflydelse på kvaliteten af vaccinationsprogrammer. Derudover skal information om denne variation bruges til at udvikle nye vaccine-adjuvanser, der kan anvendes til at optimere control af virusinfektioner gennem nye vaccinetyper med bredere beskyttelse.

    01/01-201731/12-2017

  16. Multicomponent antibaterial feed additive for weaning piglets against intestinal diseases (MAFFRA)

    Martin Jensen, Nuria Canibe, Kai Grevsen, Ricarda Margarete Engberg, Ole Hojberg, Charlotte Lauridsen, Troels Elgaard & Jeanne Williams

    Planter med en dokumenteret virkning mod bakterier kan måske fremover bruges til forebyggelse eller behandling af diarre hos smågrise i økologiske svinebesætninger. Mave-tarminfektioner hos grise reducerer dyrenes velfærd og øger dødeligheden og er et alvorligt problem både i økologiske og konventionelle besætninger. Der anvendes store mængder af antibiotika, zink og kobber til behandling og forebyggelse. Det drejer sig om 91 tons årligt (2013), og denne anvendelse af antibiotika kan medføre øget forekomst af resistente bakterier.
    Den økologiske svineproduktion er lille og underlagt strammere medicinregler end den konventionelle sektor, men anvender også antibiotika. Både økologer og konventionelle landmænd bruger desuden foder, som er tilsat tungmetallerne kobber og zink for at forebygge diarre hos smågrise. Overskuddet af tungmetallerne bliver spredt med gyllen, ophobes i landbrugsjorden og udgør i stigende grad et miljøproblem.
    Projektet vil teste kombinationer af plantearter, der er kendt for at kunne hæmme både E. coli, Salmonella, Listeria og Campylobacter bakterier. Planterne testes enkeltvis og i forskellige blandinger og koncentrationer. Et blandingsprodukt med forskellige antibakterielle virkningsmekanismer forventes at kunne give en ”antibakteriel cocktaileffekt,” der gør det sværere for bakterierne at udvikle resistens og samtidig opnå en stærk antibakteriel effekt ved relativt lavere koncentrationer af de enkelte plantearter.
    Blandingerne testes i laboratoriet i en grisemave-tarm model. Det vurderes om de tilførte planteprodukter kan hæmme de sygdomsfremkaldende tarmbakterier. Målet er ikke nødvendigvis at dræbe bakterierne, men at hæmme deres vækst og opnå en sund balance i tarmfloraen. En reduceret sygdomsfrekvens og mindre brug af antibiotika, zink og kobber er interessant for både svineproducenter og for samfundet. Er resultater lovende skal de senere testes i et nyt projekt med levende grise.
    Projektet MAFFRA er en del af Organic RDD 2.2 programmet, som koordineres af ICROFS (Internationalt Center for Forskning i Økologisk Jordbrug og Fødevaresystemer). Det har fået tilskud fra Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) under Miljø- og Fødevareministeriet. AU FOOD og AU ANIS medfinansierer deres budgetter og NORFEED A/S medfinansierer deres budget.

    01/01-201631/12-2017

  17. Protein- og mineralindhold i foderet og sundhed hos mink

    Rikke Brødsgaard Kjærup

    Formålet med projektet er at belyse effekten af forskellige protein- og mineralniveauer i foderet på dødelighed og metaboliske biomarkører for sundhed, immunstatus og fysiologiske ubalancer hos mink. Endvidere at belyse om ændringer i foderstrategien og fodersammensætningen kan modvirke udvikling af fedtlever og sikre sundhedstilstanden.

    01/01-201531/12-2017

  18. Vitaminer og mineraler – påvirkning af immunsystemet i mink

    Rikke Brødsgaard Kjærup

    Formålet med projektet er at belyse forskellige vitamin- og mineralniveauers effekt på sundhed og immunstatus hos mink. Herunder at belyse om ændringer i fodersammensætningen og foderstrategien kan styrke dyrenes immunstatus.
    Prøver fra forsøg med forskelligt indhold af vitaminer og mineraler i foderet vil blive analyseret for hæmatologiske parametre til beskrivelse af den almene sundhedstilstand. Plasmaprøver vil desuden blive analyseret for immunoglobuliner. Derudover vil immunologiske metoder, især til undersøgelse af medfødte immunmarkører i mink, blive etableret.

    01/01-201631/12-2017

  19. Udnyttelse af grøn biomasse i dansk svineproduktion

    Charlotte Lauridsen & Nuria Canibe

    Industrihamp er blevet en moderne landbrugsafgrøde idet den har et stort indhold af værdistoffer. Frø og blade indeholder protein, kulhydrat og fedtsyrer af meget høj ernæringsmæssig værdi. Protein, kulhydrat og fedtsyrer har desuden et hidtil uudnyttet bioaktivt potentiale, som vi ønsker nyttiggjort i dansk svineproduktion, der har store udfordringer med at reducere forekomsten af diarre og høj dødelighed hos smågrise.Dyrkning af industrihamp egner sig godt til at honorere fremtidens miljøkrav, og anvendelse af hampeplantens protein, fedtsyrer og fibre i foderblandinger kan gøre det muligt i langt højere grad at tilgodese grisenes ernæringsmæssige behov.Det er derfor projektets mål at udnytte de bioaktive stoffer i frø og blade fra industrihamp og identificere det rette forhold mellem dem med henblik på at optimere foderblandinger til søer og deres afkom ved at integrere protein-, olie- og fiberprodukter ifoderblandinger.

    01/01-201431/07-2017

  20. Skatole metabolism in the gastrointestinal tract of pigs

    Xiaoqiong Li

    PhD project. Supervisor is Senior scientist Nuria Canibe and Bent Borg Jensen

    01/06-201330/04-2017

  21. Vidensyntese om alternative muligheder for forebyggelse af fravænningsdiarré hos grise

    Charlotte Lauridsen, Bent Borg Jensen & Nuria Canibe

    Vidensyntese om muligheder for forebyggelse af fravænningsdiarré hos grise I såvel økologisk som konventionel produktion

    01/02-201631/03-2017

  22. Hvordan kan grise med charme få sunde tarme?

    Charlotte Lauridsen

    Formål:
    Projektet vil tilvejebringe viden om, hvorledes tarmens robusthed hos økologiske grise kan øges, således at fravænningsdiarre kan forebygges uden brug af ekstra kobber og zink.

    01/01-201631/12-2016

  23. UniQ BacTest - a fast optical detection principle for antimicrobial susceptibility testing - Erhverspostdoc-projekt

    Marlene Fredborg

    Vision: The vision of the project is to decrease the use of broad-spectrum antibiotics and reduce the incident rate of multiple-antibiotic-resistant bacteria. 
    Purpose: This is obtained by the development of a compact instrument that can perform: 
    • Rapid quantification of bacteria in physiological samples such as urine and blood 
    • Quick elucidation of the effects of antibiotics on bacteria in physiological samples, permitting substitution of broad-spectrum antibiotics with small-spectrum antibiotics.
    –  The instrument combines optical sectioning with automated image analysis for determination of bacterial quantification and antibiotics susceptibility testing (AST).

    01/06-201201/08-2016

  24. Bioengineered bacteria for novel targeted drug delivery

    Stig Purup, Marlene Fredborg, Bent Borg Jensen & Ditte Søvsø Gundelund Nielsen

    Udvikling af drug-delivery systemer der målrettet og effektivt kan levere medicin til et ønsket sted i kroppen er yderst vigtig i sygdomsbehandling, da det forbedrer behandlingen, reducerer bivirkninger og øger omkostningseffektiviteten. I projektet genmodificeres en mælkesyrebakterie til at producere et specifikt protein og målrettet transportere det til tarmen uden at det bliver nedbrudt af mavesyre. Dette muliggør behandling af den kroniske inflammatoriske tarmsygdom Crohns sygdom, men systemet har også et stort uudnyttet potentiale i behandling af andre tarmsygdomme, idet det sikrer en effektiv levering af medicin til tarmen. Anvendelsen og perspektivet i projektet understøttes af samarbejdet men en anerkendt farmaceutisk virksomhed.

    01/08-201331/07-2016

  25. Development of genetic selection technology for polyvalent resistance to infectious diseases POLY-REID

    Helle Risdahl Juul-Madsen, Tina Sørensen Dalgaard, Rikke Brødsgaard Kjærup, Mitch Abrahamsen, Rachel Hawken, Jørn Wolf, Poul Sørensen & Albert Johannes Buitenhuis

    The vision is to develop a new genetic selection technology based on an effective innate immune response for production of chickens with polyvalent protection against diverse pathogens and increased livability. This will be achieved by identification of important genes and genetic markers in an old Danish chicken line (Hellevad) using modern biotechnology tools including genome-wide association studies.
    One single gene Mannose Binding Lectin (MBL) has already been identified as a potential selection marker in this chicken line. Application of high-throughput genotyping based on Sequenom technology will enable the discrimination of chicken MBL genotypes. MBL belongs to the innate part of the immune system and is a key genetic factor in innate polyvalent resistance.
    MBL interacts with the acquired immune response which is why unraveling the interaction between MBL and the adaptive part of the immune system is a prerequisite before an integrated MBL selection approach can be applied in the poultry industry where disease protection currently relies on wide usage of vaccinations.
    The overall success criteria are:
    • That the genetic basis of the robustness in the Hellevad chicken is characterized and developed into a genetic selection approach for breeding chickens.
    • That the interaction between MBL and the adaptive immune response is revealed.
    • That MBL genotypes determining low disease resistance of chickens are eliminated from Cobb populations.
    This will increase animal welfare, food safety, the consumers’ accept, and the industry’s competitiveness

    01/01-201131/03-2016

  26. Kan fodring med hamp afhjælpe mavesår og hvordan virker det?

    Charlotte Lauridsen & Nuria Canibe

    Formål med projektet er at tilvejebringe en anvendelsesorienteret strategi for, hvorledes landmanden kan blive i stand til at identificere mavesår i besætningen, samt hvordan problemet kan afhjælpes ved at anvende en gammel kulturplante i bedriftens sædskifte samt produkter heraf.Hampeplanten er nem at dyrke, håndtere og kan høstes med traditionelle markredskaber, og har grundet det store indhold af værdistoffer et sygdomsforebyggende potentiale, samt hævdes at have positiv effekt på amerikanske svins produktivitet i praksis.

    Projektet er støttet af Svineafgiftsfonden

    01/01-201531/12-2015

  27. VILLUM FONDEN, VELUX Visiting Professor Programme

    Ole Hojberg, Charlotte Lauridsen & Wei-Yun Zhu

    Bevilling til at ansætte Prof. Wei-Yun Zhu i 2 mdr. ved Institut for Husdyrvidenskab i perioden 22. januar 2013 til 22. januar 2015

    22/01-201322/01-2015

  28. NO-CAST Økologisk svineproduktion 2014 – uden kastration

    Kai Grevsen & Bent Borg Jensen

    Økologisk svinekød er et klart alternativ til konventionelt svinekød. Forbrugernes forventning om et naturligt produkt betyder, at et ophør med kastrering af hangrise vil give nye markedsføringsmuligheder. Pilotstudier viser, imidlertid, at andelen af økologisk producerede hangrise med ornelugt er så stor, at det er en væsentligste barriere for en markedsbaseret vækst i økologisk svineproduktion. I dette projekt udvikler vi et helhedsorienteret management koncept for fremtidens økologiske svineproduktion uden kastrering. Projektet leverer et koncept med et dokumenteret lavt niveau af hangrise med et for højt niveau af skatol og androstenon i spækket og dermed en minimal risiko for ornelugt. Risikoen for ornelugt kan reduceres ved fodring med de rigtige fodermidler i den rette fodersammensætning. De bedste fodringsrationer udvælges ud fra deres evne til minimering af ornelugt og vurderes kritisk for konsekvenser for produktivitet, miljøbelastning og grisenes modstandskraft mod smitte. De samlede konsekvenser for økonomien og arbejdsglæden demonstreres overfor økologiske landmænd og borgere.
    Finansiering: Organic RDD (NaturErhvervstyrelsen).

    01/01-201131/12-2014

  29. Markedsdrevet, højværdi økologisk kødproduktion med robuste dyr

    John Erik Hermansen, Mogens Vestergaard, Helle Risdahl Juul-Madsen, Sanna Steenfeldt, Margrethe Therkildsen, Søren Krogh Jensen, Anne Grete Kongsted, Athanasios Krystallis Krontalis, Ricarda Margarete Engberg, Jan Værum Nørgaard, Charlotte Lauridsen & Werner Zollitsch

    With the aim to increase the production and market share of organic meat (pork, poultry and young beef), an integrated research and development effort will take place along the food chain (primary production, product development and marketing). The hypothesis is that this product segment is presently underdeveloped due to incompatibility between production costs/consumer prices and the experienced quality of the products, and that this incompatibility primarily should be overcome by adding quality in a broad sense to the organic meat products. Among the immaterial qualities are that the animals are healthy as well as robust, are free-ranged, and is more integrated in the land use (relying to a large extent on on-farm resources) than actually present. In the project these qualities are investigated, while at the same time focusing on appearance, new cuts, taste and technological quality of the final product, including consumer perceptions and preferences. Specifically we will investigate how much foraging can contribute to the nutritional needs for pigs and poultry and its interaction with genotype, age at slaughter and product quality, how the quality of the sward and genotype affect product quality in young intact bulls, how the free range impact upon animal robustness, how marketing strategies can be formed complying with consumer perceptions, and how such production strategies support a profitable high-value production along with environmental benefits. This is expected to stimulate to more diversified meat products, a higher total organic meat production and consequently a higher organic share of total meat consumption.

    01/01-201130/06-2014

  30. Økologiske proteinafgrøder - Nyt koncept for forbedret sundhed hos økologiske fravænningsgrise

    Søren Krogh Jensen & Nuria Canibe

    Projektets formål er at udvikle og afprøve fermenterede proteinprodukter produceret af økologisk sojaskrå, lupin, ært og hestebønner. Metoden baseres på anaerob mælkesyreforgæring af uønskede kulhydrater fra formalede frø under kontrolleret vandtilsætning, temperatur og tid.
    Økologisk sojakage, lupin, ært og hestebønner samt kombinationer heraf podes med mælkesyrebakterier i 1-10 kg batches under anaerobe forhold og kontrollerede vand- og temperaturforhold. Der testes både med podning med bakterier for hver batch samt ved podning med allerede fermenteret kage/frø (surdejprincippet). Batches fermenteres over forskellig tid (dage) og ved forskellig vandtilsætning (20-40% TS) og temperatur (15-25 °C). De fermenterede batches analyseres som minimum for indhold af organiske syrer, pH, restsukker (mono-, di- og oligosaccharider), tørstof og protein. Derudover udføres relevante mikroorganismetællinger af ønskede og uønskede mikroorganismer.
    De mest lovende kombinationer fermenteres i produktionsskala og der gennemføres kontrollerede testfodringer af økologiske fravænningsgrise med erkendte problemer Coliforme bakterier som ødemsyge samt og Lawsonia. Foderforbrug, tilvækst, diarré og generel sundhed og trivsel registreres.

    01/01-201231/12-2013