Aarhus Universitets segl

Råprotein og aminosyrer til soens mælkeproduktion

Projektets formål og baggrund

Projektets hovedformål er at sikre optimal forsyning med råprotein og livsnødvendige aminosyrer til søer, så foderudnyttelse og mælkeydelse øges, mens mobilisering og miljøbelastning reduceres.

Projektets hovedindhold

En kvantitativ forståelse af soens behov for råprotein og specifikke aminosyrer er derfor nødvendig for at øge søernes udnyttelse af såvel protein som energi.

I projektet vil vi også undersøge, hvordan søerne omsætter aminosyrerne inde i kroppen og udnytter dem til forskellige livsytringer (mælkeproduktion, nedbrydning i lever, mobilisering/aflejring i muskel) ved at analysere for aminosyreindhold i blodprøver udtaget i tidligere forsøg.

Samtidig vil vi måle, om protein-forsyningen påvirker insulin-koncentrationen i blodet, for at afdække, om det kan forklare de store individuelle forskelle, der ses i mælkeydelse og mobilisering hos søer.

Projektets leverancer og udbytte

Ultimo 2018 bidrager projektet med viden, der kan sikre følgende i forhold til projektets start:

-       N-udskillelsen af overskudsprotein via søernes urin reduceres med 5-10 %.

-       Den samlede pattegrisedødelighed (dødfødte og dødelighed af levendefødte) reduceres med 3 procentpoint.

-       Søernes ydelse af råmælk (vurderet ud fra overlevelse af pattegrise i fase 3a), og søernes mælkeydelse (vurderet ud fra daglig kuldtilvækst i fase 3a og den målte ydelse i fase 3b) stiger 10 % og søernes vægttab i farestalden falder 20-30 %.     

Baseret på resultaterne fra dette projekt, vil der blive udarbejdet en vejledning til forbedret fodring af søer i farestalden.

Miljømæssigt forventes N-udskillelsen fra de diegivende søer at blive reduceret med 5-10 %, mens gylleproduktionen formodentligt kan reduceres marginalt. Udledningen af fosfor ville med stor sandsynlighed kunne reduceres over de kommende 3-4 år, som følge af bedre foderforbrug

Læs mere om projektets arbejdspakker 

Offentliggørelse

De opnåede resultater vil blive offentliggjort i i svinefaglige tidsskrifter, danske meddelelser, internationale peer-reviewede artikler og formidlet på nationale og internationale møder. 

 

Publikationer