Nyheder og events - kvæg

Når dyr udsættes for temperaturer over deres termoneutrale zone (som for kvæg ligger mellem ca. 0 og 25 graders C) er de i risiko for at få varmestress.
Foto: Linda S. Sørensen

29.05.2017 | Anis

Udegående dyr bør have adgang til skygge i sommerhalvåret

Udegående dyr kan, selv under danske himmelstrøg, være udsat for periodevis varmestress, såfremt de ikke har adgang til skygge. Konklusionen fremgår af en vidensyntese, samt en undersøgelse baseret på meteorologiske data målt under skyggeforhold for den danske sommer igennem de sidste 16 år.

29.05.2017 | Anis

Spændende konference om dyrs adfærd kommer til Aarhus

For alle, der arbejder professionelt med husdyrhold, med hensyn til opstaldning og management, er der spændende og nyttig viden at hente til august. Her er Aarhus Universitet vært for en international videnskabelig konference, som har temaet: ”Forstå dyrenes adfærd” på programmet.

23.05.2017 | Anis

Hør om den seneste nye forskning omkring dyrs bevidsthed

Seniorforsker Mette Herskin fra Institut for Husdyrvidenskab, Aarhus Universitet, er sammen med Bjørn Forkman, forsker i etologi, Københavns Universitet og dyrlæge Klaus Slot i Radio 24syv, hvor de fortæller om det seneste nye i forskningen omkring dyrs bevidsthed. Hvilke metoder bruger man og hvilke resultater er der.

Professor Lotte Bach Larsen, adjunkt Nina Aagaard Poulsen, lektor Bart Buitenhuis, post doc. Ulrik Sundekilde og post doc. Vivi Gregersen modtog på vegne af Milk Genomics-projektet Mælkeprisen 2017. Foto: Nina Hermansen

18.05.2017 | Food

Mejeribranchen hædrer Aarhus Universitet

Mejeriforeningen har valgt at tildele Aarhus Universitet Mælkeprisen 2017 for institutionens grundlæggende forskning i sammenhængen mellem køers genetik og mælkens sammensætning og kvalitet.

16.05.2017 | Anis

Fem videnskabelige stillingsopslag ved Institut for Husdyrvidenskab

Der er i øjeblikket opslået fem videnskabelige stillinger ved Institut for Husdyrvidenskab inden for områderne: velfærd og husdyrproduktion, fysiologi og ernæring samt husdyrproduktion og miljø.

09.05.2017 | Anis

Staldpersonalets trivsel og dyrevelfærd hænger sammen

Medarbejdere, der føler sig anerkendt og er glade for at gå på arbejde, passer ekstra godt på dyrene. Det er den foreløbige konklusion på et forskningsprojekt ved Institut for Husdyrvidenskab, Aarhus Universitet. Du kan læse mere om projektet i en omtale på DR Midt og Vest.

01.05.2017 | Anis

I fremtiden kan lugt måske lokke køerne til kælvningsboksen i tide

Noget tyder på, at koen i de sidste timer før kælvning er tiltrukket til stedet, hvor andre køer for nylig har kælvet – muligvis pga. lugten af fostervæske. Det viser et pilotforsøg ved Institut for Husdyrvidenskab, Aarhus Universitet. Dette åbner op for nye muligheder, hvis koens valg af kælvningssted viser sig at kunne styres på denne måde.

Selv køer med let halthed kunne i forsøget skelnes fra de raske køer ved hjælp af aktivitetsmålere påsat koens bagben. Arkivfoto: Linda S. Sørensen

01.05.2017 | Anis

Halthed kan overvåges via automatisk registrering af adfærd

Aktivitetsmålere påsat malkekøers bagben har et stort potentiale til at blive et værdifuldt redskab for landmanden i forhold til tidligt at finde halte køer uden brug af manuel arbejdskraft. Det viser undersøgelse udført ved Institut for Husdyrvidenskab, Aarhus Universitet.

Konsekvenser af variation i stivelsesoptaget hos malkekøer undersøges ved Danmarks Kvægforskningscenter.
Foto: Linda S. Sørensen

01.05.2017 | Anis

Konsekvenser af varierende stivelse til malkekøer

Et projekt på Danmarks Kvægforskningscenter i Foulum undersøger i øjeblikket, hvilke konsekvenser det kan have for malkekøer, hvis optagelsen af stivelse varierer fra dag til dag. Tidligere forsøg tyder nemlig på, at det er variationen i stivelsesoptaget snarere end en høj koncentration af stivelse, der kan give stofskifteproblemer hos køer.

Foreløbige resultater tyder på, at der er en sammenhæng mellem sen råmælkstildeling og forekomsten af diarré. Arkivfoto: Danmarks Kvægforskningscenter.

01.05.2017 | Anis

Stor variation i råmælkskvalitet mellem køer og mellem besætninger

I projektet ”Viable Organic Calves”, omhandlende kalvesundhed hos økologiske kalve, er sammenhængen mellem råmælkstildeling og diarréforekomst blevet undersøgt. Her er der fundet stor forskel i råmælkskvaliteten og de foreløbige resultater tyder på, at jo senere kalven får råmælk jo større risiko er der for, at kalven får diarré.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Næste

Koordinator for kvæg

Institutleder Klaus Lønne Ingvartsen

Institut for Husdyrvidenskab

ARRANGEMENTER

man 07 aug
00:00-00:00 |
AU Sommerkursus: Foderplanlægning i malkekvægsbesætninger.
Frist for tilmelding er den 15. marts 2017.
man 07 aug
09:00-18:00 | Musikhuset Aarhus, Thomas Jensens Allé, 8000 Aarhus C
Stor konference om dyreadfærd i Aarhus
Aarhus Universitet er i august vært for en stor videnskabelig konference arrangeret i regi af International Society for Applied Ethology. Under temaet "Forstå dyrenes adfærd" behandler konferencen en række emner inden for anvendt adfærdsbiologi og dyrevelfærd.
tor 31 aug
09:30-09:30 |
Kvægkonference: Sunde kvægbesætninger
Konferencen sætter fokus på anmeldepligtige sygdomme og smittebeskyttelse i kvægbesætninger.

Nyhedsbrevet orienterer om nyt fra husdyrforskningen og udsendes ca. hver 2. måned.