Husdyrforskning

Uddannelse

Samarbejde

Kontakt

Husdyrforskning ved instituttet

Klik på emneindgangene nedenfor og find mere information om aktuelle forskningsaktiviteter, -projekter og -resultater indenfor husdyrområdet.

Husdyrarter
   

Forskningsenheder

Projekter

Forsøgsfaciliteter

Ekspertliste

Publikationer

Normtal

Uddannelsesmuligheder ved Institut for Husdyrvidenskab

Institut for Husdyrvidenskab ønsker stor synlighed i samfundet generelt, bl.a. gennem stærke samarbejdsrelationer med vidensinstitutioner, erhverv og virksomheder i Danmark og i udlandet. Forskningsaktiviteterne gennemføres ofte i et samarbejde med andre nationale såvel som internationale forskningsmiljøer, erhvervspartnere eller brancheorganisationer.

Institut for Husdyrvidenskab

Aarhus Universitet
Blichers Alle 20
8830 Tjele
Telefon: 8715 6000
E-mail: anis@au.dk

Pressekontakt

Find medarbejder

Besøg os

NYHEDER

Korrekt sommerfodring af goldkøer er helt centralt i forhold til at forebygge mælkefeber hos økologiske malkekøer, viser de foreløbige resultater fra undersøgelsen. Foto: Linda S. Sørensen.

25.07.2017 | Anis

Økologiske landmænd ser forskelligt på mælkefeber hos køerne

Hvordan kan mælkefeber hos økologiske malkekvæg bedst forebygges? Det forsøger et forskningsprojekt på Aarhus Universitet at finde frem til ved at inddrage landmændene.

Den væsentligste årsag til trædepudesvidninger blandt økologiske slagtekyllinger vurderes at være kombinationen af fugt og gødning i stalden. Foto: AU

03.07.2017 | Anis

Økologiske slagtekyllinger har brug for tørre fødder

På trods af at økologiske slagtekyllinger har adgang til udeareal, har mere plads og bevæger sig mere end konventionelle slagtekyllinger, så har de ligesom deres konventionelle artsfæller problemer med, at deres trædepuder får svidninger. En ny DCA-rapport undersøger årsager til trædepudesvidninger og peger på mulige forebyggelsesmetoder.

I lande, som vi ofte sammenligner os med (Canada, Finland, Frankrig, Holland, Østrig) udføres laktoseanalyser rutinemæssigt. Det bør vi også gøre i Danmark, mener to seniorforskere fra Aarhus Universitet.

21.06.2017 | Anis

Er mælkesukkeret blevet interessant?

Der er uudnyttede muligheder for at optimere fodring og avlsarbejde ved at have adgang til laktoseanalyser. Det mener to seniorforskere fra Aarhus Universitet, som opfordrer til at iværksætte analyse af mælkens laktoseindhold på kontrolprøver og på tankmælk.

Hvis slagtekalvene får leverbylder eller bemærkninger for andre slagtefund, fx bughindebetændelse og andre bylder koster det dyrt, viser analyse af data fra en veldreven slagtekalvebesætning gennemført ved AU-Foulum.

19.06.2017 | Anis

Hvad betyder sygdom for slagtekalves tilvækst og slagteresultater?

Ved AU-Foulum er der, på basis af data fra en slagtekalvebesætning, gennemført en analyse af, hvad sygdom hos kalve betyder for tilvækst og slagtekvalitet. Analysen viser, at såvel kalve med leverbylder som kalve med andre lidelser havde markant dårligere tilvækst, slagtevægt, EUROP formklasse og afregningspris end kalve uden disse slagtefund.

Projektet søger nu besætninger til afprøvning af forskellige malkestrategier, hvor køerne malkes enten to eller tre gange i starten af laktationen. Foto: Linda S. Sørensen

19.06.2017 | Kvæg

Er malkning 3x dagligt optimalt?

Hvad er bedst – to eller tre gange daglig malkning eller en kombination heraf? Dette søges der svar på i et nyt projekt, som, via en spørgeskemaundersøgelse, indledningsvist har afdækket fakta om de besætninger, der praktiserer at malke tre gange dagligt. Besætninger søges nu til afprøvning af forskellige malkestrategier.

19.06.2017 | Anis

Investering i bedre ko-velfærd kan være en god investering for mange mælkeproducenter

Der kan være rigtig god økonomi i at investere i forbedret ko-velfærd i mange malkekvægsbesætninger, men det afhænger af den enkelte besætnings forudsætninger. Det er konklusionen på et samarbejdsprojekt under Videncenter for Dyrevelfærd, der er gennemført af Aarhus Universitet og Københavns universitet.

Danske svineproducenter har besluttet at arbejde for at reducere sodødeligheden til 9 procent i 2018. Foto: Colourbox

19.06.2017 | Anis

Hvorfor dør søerne – og hvad kan vi gøre for at reducere det?

Sodødeligheden i danske besætninger er faldet de senere år, men der er behov for flere tiltag. En ny DCA-rapport fra Institut for Husdyrvidenskab kortlægger årsager og gennemgår mulige strategier til at reducere dødeligheden yderligere.

UDDANNELSE

OM INSTITUTTET
- medarbejdere og ledelse

SAMARBEJD MED OS