Aarhus Universitets segl

Gruppehold af heste fører sjældent til alvorlige skader

Risikoen for skader ved at holde heste i grupper er minimal viser nordisk undersøgelse af 61 grupper af heste. Derfor bør hesteejere sikre deres heste et dagligt foldophold med andre, af hensyn til hestenes store behov for social kontakt.

En undersøgelse af 61 hestegrupper i Sverige, Norge, Finland og Danmark havde til formål at undersøge, hvordan gruppesammensætningen, og stabiliteten af gruppen, påvirkede forekomsten af skader og hestenes frygtsomhed. Foto: Janne W. Christensen

Trods solid videnskabelig dokumentation for at heste befinder sig bedst i selskab med andre heste, holdes mange heste stadig uden fysisk kontakt med artsfæller. Mange hesteejere er bekymrede for, at hesten kan komme til skade, hvis den går i gruppeløsdrift eller lukkes på fold med andre heste, ligesom der kan være usikkerhed omkring den optimale gruppesammensætning.

Undersøgelse af skader og frygtsomhed

En undersøgelse af 61 hestegrupper i Sverige, Norge, Finland og Danmark havde til formål at undersøge, hvordan gruppesammensætningen, og stabiliteten af gruppen, påvirkede forekomsten af skader og hestenes frygtsomhed. Grupperne blev sammensat, så hestene enten var samme alder og køn (hoppe/vallak) eller varieret, og nogle grupper var stabile mens andre havde rokeringer i gruppen hver uge. Forekomsten af sår, skrammer og skader blev registreret inden grupperne blev dannet, dagen efter og fire uger efter gruppedannelsen. Endvidere blev hestenes reaktioner overfor et ukendt objekt på folden registreret.

Resultaterne viste, at sår og skrammer typisk var overfladiske, og forekomsten af skader var meget lav. Gruppesammensætningen havde ikke betydning for forekomsten af sår og skrammer, men Islandske heste havde færre nye sår og skrammer end varmblodsheste efter dannelsen af de nye grupper. Endvidere var Islandske heste mindre frygtsomme end varmblodsheste, mens gruppesammensætningen ikke havde betydning.

Racen er mere afgørende for forekomsten af skader end ophold i grupper
Det tyder altså på, at racen har større betydning end gruppesammensætningen for forekomsten af sår og skrammer, og hesteejere bør ikke være bekymrede for at sammensætte heste af forskellig alder og køn. Heste har et meget stort behov for social kontakt til andre heste, og resultaterne af undersøgelsen tyder altså på, at risikoen for alvorlige skader ved gruppehold af heste er minimal. Derfor bør enhver hesteejer sikre, at hesten har adgang til social kontakt med andre heste som minimum ved et dagligt foldophold.

Undersøgelsen er udført i et samarbejde mellem en række forskere fra de nordiske lande, herunder Sverige, Norge, Finland og Danmark.

Læs den fulde artikel – “Injury incidence, reactivity and ease of handling of horses kept in groups: A matched case control study in four Nordic countries”.

 

Flere oplysninger

Janne W. Christensen, Institut for Husdyrvidenskab, Aarhus Universitet

E-mail: jwc@anis.au.dk