Nyheder

I lande, som vi ofte sammenligner os med (Canada, Finland, Frankrig, Holland, Østrig) udføres laktoseanalyser rutinemæssigt. Det bør vi også gøre i Danmark, mener to seniorforskere fra Aarhus Universitet.

21.06.2017 | Anis

Er mælkesukkeret blevet interessant?

Der er uudnyttede muligheder for at optimere fodring og avlsarbejde ved at have adgang til laktoseanalyser. Det mener to seniorforskere fra Aarhus Universitet, som opfordrer til at iværksætte analyse af mælkens laktoseindhold på kontrolprøver og på tankmælk.

Hvis slagtekalvene får leverbylder eller bemærkninger for andre slagtefund, fx bughindebetændelse og andre bylder koster det dyrt, viser analyse af data fra en veldreven slagtekalvebesætning gennemført ved AU-Foulum.

19.06.2017 | Anis

Hvad betyder sygdom for slagtekalves tilvækst og slagteresultater?

Ved AU-Foulum er der, på basis af data fra en slagtekalvebesætning, gennemført en analyse af, hvad sygdom hos kalve betyder for tilvækst og slagtekvalitet. Analysen viser, at såvel kalve med leverbylder som kalve med andre lidelser havde markant dårligere tilvækst, slagtevægt, EUROP formklasse og afregningspris end kalve uden disse slagtefund.

Projektet søger nu besætninger til afprøvning af forskellige malkestrategier, hvor køerne malkes enten to eller tre gange i starten af laktationen. Foto: Linda S. Sørensen

19.06.2017 | Kvæg

Er malkning 3x dagligt optimalt?

Hvad er bedst – to eller tre gange daglig malkning eller en kombination heraf? Dette søges der svar på i et nyt projekt, som, via en spørgeskemaundersøgelse, indledningsvist har afdækket fakta om de besætninger, der praktiserer at malke tre gange dagligt. Besætninger søges nu til afprøvning af forskellige malkestrategier.

19.06.2017 | Anis

Investering i bedre ko-velfærd kan være en god investering for mange mælkeproducenter

Der kan være rigtig god økonomi i at investere i forbedret ko-velfærd i mange malkekvægsbesætninger, men det afhænger af den enkelte besætnings forudsætninger. Det er konklusionen på et samarbejdsprojekt under Videncenter for Dyrevelfærd, der er gennemført af Aarhus Universitet og Københavns universitet.

Danske svineproducenter har besluttet at arbejde for at reducere sodødeligheden til 9 procent i 2018. Foto: Colourbox

19.06.2017 | Anis

Hvorfor dør søerne – og hvad kan vi gøre for at reducere det?

Sodødeligheden i danske besætninger er faldet de senere år, men der er behov for flere tiltag. En ny DCA-rapport fra Institut for Husdyrvidenskab kortlægger årsager og gennemgår mulige strategier til at reducere dødeligheden yderligere.

De 15 deltagere der har gennemført de tre moduler på kurset for kvægrådgivere "Fra foder til mælk", der er afholdt på AU-Foulum samt kursusleder Jakob Sehested (th. i billedet). Foto: Linda S. Sørensen
Kvægrådgiver Helle Dahl Schmidt, 'Vestjysk Landboforening og Kvægchef Thorkild Moos, LandboSyd anbefaler gerne kurset til andre. Foto: Linda S. Sørensen

13.06.2017 | Anis

Kursus for kvægrådgivere afholdt på AU-Foulum

I løbet af foråret har 15 kvægrådgivere deltaget i kurset ”Fra foder til mælk”, arrangeret af Institut for Husdyrvidenskab, AU. Kursisterne har fået et dybtgående kendskab til alt inden for foderets fordøjelse, næringsstofomsætning og produktion af mælk og der har været udtrykt stor tilfredshed med det faglige indhold samt afviklingen af kurset.

08.06.2017 | Anis

Kom til dyrevelfærdskonference i København til oktober

Den 3. - 4. oktober afholder Videncenter for Dyrevelfærd og netværket for NordCAW konference om hhv. forbrugerdrevet dyrevelfærd samt dyrebaserede velfærdsindikatorer. Den 3. oktober er to forskere fra Institut for Husdyrvidenskab på podiet for at tale om landmandens opfattelse af dyrevelfærd samt investering i dyrevelfærd.

De tre hønselinjer, Hisex (forrest), Hellevad (midt) og Bovans (bagerst), som blev brugt i undersøgelserne.

07.06.2017 | Anis

Måske bliver det muligt at avle høns efter høj immunkompetence i fremtiden

Det er ikke uden betydning, hvilken hønselinje landmanden vælger til sin ægproduktion. Det viser en undersøgelse ved Institut for Husdyrvidenskab, Aarhus Universitet, som har fundet stor variation i både hønsenes vækst samt parametre med betydning for immunforsvaret.